Akcja Charytatywna KAZBEK 2018 pod patronatem Fundacji GOPR

27.02.2018 roku godz.9.00 w sali gimnastycznej szkoły podstawowej w Witoszowie stawili się ludzie, dla których pomoc innym nie jest obca. Nie wiem czy to urok osobisty Pani Joanny Gadzińskiej szefowej Hospicjum w Świdnicy czy też może popularność jaką cieszy się Piotr Snopczyński — świdniczanin (przypomnę uczestnik Narodowej Zimowej Wyprawy na K2) spowodowała, że wszyscy zaproszeni Goście, którzy wsparli finansowo pomysł akcji wejścia na Kazbek stawili się w komplecie. I tak mogliśmy przywitać Panią wójt gminy Świdnica-gospodarza spotkania- Teresę Mazurek, w zastępstwie starosty świdnickiego złożonego chorobą był Pan Zbigniew Okarmus, Panią Prezydent Świdnicy Beatę Moskal-Słaniewską, burmistrza Żarowa Pana Leszka Michalaka, burmistrza Jaworzyny Śląskiej Pana Grzegorza Grzegorzewicza, wójta Marcinowic Pana Władysława Gołębiowskiego jak również prezesa Funduszu Regionu wałbrzyskiego Pana Roberta Jagła. Spotkanie było relacjonowane na »żywo» poprzez Internet natomiast spore grono fotoreporterów regionalnej telewizji i Polskiego Radia Wrocław daje gwarancję, że informacja o tym wydarzeniu dotrze do szerszego grona ludzi zainteresowanych działaniami górskimi przekładających się na udzielenie wsparcia tym, którzy takowego wsparcia potrzebują.

Wszystkich oficjeli poproszono aby na przygotowanym teście: ''pomagam bo.....'' umieścili powód, dla którego wsparli tą akcję. I tak jedni napisali pomagam bo wy pomagacie innym, pomagam bo to piękna rzecz, pomagam bo jestem, pomagam bo tak trzeba, pomagam bo chcę…

Te wpisy dowodzą, że idea pomocy jeszcze nie umarła. Dziękujemy za to!!!

Spotkanie, które się odbyło miało na celu nagłośnić akcję, która polega na tym, że Kol. Andrzej Sawicki kierownik wyprawy wraz z Marcinem Walewskim, Jackiem Fabisiem Tadeuszem Piotrowiczem postanowili wejście na Kazbek zadedykować Ratownikom Seniorom z poszczególnych Grup Regionalnych GOPR. Na apel Prezesa Fundacji skierowanego do Naczelników Grup Regionalnych odpowiedziały trzy grupy; Karkonoska, Wałbrzysko-Kłodzka i Beskidzka. Wskazane osoby z tych Grup to bardzo często ludzie, którzy tworzyli na swoich terenach Grupy regionalne GOPR-u.

Ponieważ te wydarzenia miały miejsce w latach 50 ubiegłego wieku to łatwo obliczyć, że dzisiaj są to ludzie w podeszłym wieku, często schorowani, dla których wykupienie lekarstw czy też godne przeżycie z otrzymywanej emerytury stanowi nie lada wyzwanie.

Dlatego ta akcja spotkała się z tak szerokim odbiorem. Po prostu decydenci uznali, że Ci ludzie zasługują na ich zauważenie i pomoc jakiej prawdopodobnie nawet się nie spodziewali. Jak napisałem wcześniej akcja ma polegać na wejściu ekipy na Kazbek, ,którego wysokość wynosi 5033mnpm.Ta wysokość jest o tyle istotna, że ekipa postanowiła zebrać dla każdego zgłoszonego Seniora taką właśnie kwotę odpowiadającą wysokości szczytu. Oby to im się udało czego serdecznie życzymy.

Relacjonując to spotkanie nie można pominąć jeszcze dwóch członków ekipy-a właściwie członkiń. Są to Panie Magdalena Bany i Ewa Talaga. Panie fizycznie były nieobecne na spotkaniu jednak o czym wiemy śledziły  na przekazie internetowym wydarzenia będąc duchem z członkami wyprawy. Obie Panie uczestniczyły wcześniej w różnych wyprawach potwierdzając poprzez swoje uczestnictwo wysoki poziom wyszkolenia wysokogórskiego.

Doświadczenie wszystkich członków ekipy pomimo, że Kazbek w okresie zimowym jest górą nad wyraz trudną do zdobycia, pozwala sądzić, że cel wyprawy zostanie osiągnięty a co za tym idzie potrzebujący Seniorzy będą mogli otrzymać zadeklarowaną im,niezbędną pomoc. Zarówno Fundacja GOPR jak i wszystkie zainteresowane osoby życzyły ekipie bezpiecznego wejścia i zejścia z góry dla dobra wszystkich Seniorów.

Licząc na to ,że zaplanowana wyprawa osiągnie swój cel dziękujemy w imieniu Seniorów i Fundacji GOPR wszystkim ofiarodawcom bo jak powiedziała Pani Joanna cyt. «zawsze można coś zrobić, dopóki jest życie jest nadzieja» .Dziękujemy!!!

Ratownik GOPR — Ryszard Jędrecki