DZIEŃ RATOWNIKA GÓRSKIEGO — ŚWIĘTO BEZPIECZEŃSTWA W GÓRACH

W pierwszy weekend sierpnia (3-4.08.) zapraszamy do Krynicy-Zdroju na prawdziwy festiwal górskich aktywności!

3. edycja Dnia Ratownika Górskiego to wydarzenie skierowane zarówno do górskich profesjonalistów, którzy szukają fachowych porad, jak i do tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z górami.

Amatorzy górskich aktywności (wędrówek, wspinaczki, spływów pontonowych) na pewno znajdą tu coś dla siebie. Nie zabraknie również atrakcji dla najmłodszych: przeprawa przez rzekę, rozpalanie ogniska, pokonywanie jaskiń, wspinaczka po ściance — to tylko niektóre atrakcje, jakie przygotowaliśmy na Górskim Placu Zabaw.

Ratownicy wszystkich Grup GOPR z obszaru całej Polski przyjadą promować ratownictwo górskie, a w szczególności bezpieczne zachowania w górach. Przez 2 dni nieustannie będą działać stanowiska AKADEMII GOPR. Znajdziecie na nich:

• zalecenia i rady dot. przygotowania do wyjścia w góry oraz sposobu używania aplikacji RATUNEK (symulacja działania aplikacji)
  • warsztaty z pierwszej pomocy w warunkach górskich
  • szkolenia z nawigacji w terenie z wykorzystaniem różnych urządzeń
  • pokazy i warsztaty z ratownictwa na wodach górskich
  • instruktaż i porady dot. wspinaczki oraz eksploracji jaskiń
  • pokazy i prezentacje psów ratowniczych
  • Tradycyjnie nie zabraknie prezentacji sprzętu ratowniczego oraz urządzeń przydatnych turystom w górach, pokazów akcji ratunkowych, pokazów z wykorzystaniem technik linowych, czy prezentacji posłuszeństwa i tresury psów ratowniczych.

Na uczestników czekają również konkursy, zabawy i loteria — wszystko z atrakcyjnymi i wartościowymi nagrodami!

Bieżące informacje dotyczące wydarzenia znajdziecie Państwo na profilu FB Fundacji GOPR.

PARTNER TECHNOLOGICZNY