FUNDACJA GOPR W… POZNANIU

Podczas minionego weekendu, Mobilne Centrum Edukacyjne Akademii GOPR wspierane przez Mercedes-Benz Vans, tym razem wybrało się do Poznania!!!

W ramach imprezy organizowanej dla ponad 1500 osób na Polu Piknikowym MALTA ''Piknikomania Podróżowania'' ratownicy górscy prowadzili warsztaty oraz odpowiadali na następujące pytania:

• 1. Jak przygotować się do wyjścia w góry?
  • 2. Jak dobrać i użytkować podstawowy sprzęt górski?
  • 3. Jak działa aplikacja RATUNEK?
  • 4. Jak udzielić I pomocy w górach?
  • 5. Jakie węzły są używane podczas asekuracji i wspinaczki?

Warsztaty spotkały się z ogromnym zainteresowaniem ze strony uczestniczących w pikniku osób. Jak zawsze — szczególne zainteresowanie skupiło się wokół multimedialnych fantomów, przekazanych przez firmę Projekt AED.

Ich możliwości techniczne umożliwiają pełną analizę wykonywanego na fantomie ćwiczenia w postaci danych (w tym m.in. efektywność resuscytacji krążeniowo — oddechowej, głębokość i tępo uciśnięć itd.), które przekazywane są w czytelny sposób do specjalnej aplikacji wgranej na tablecie. Chętnych do sprawdzenia się było wielu…

Dziękujemy również firmie GP Batteries, która wyposażyła Mobilne Centrum Edukacyjne Akademii GOPR w świetnej jakości baterie, umożliwiając stałe wykorzystanie sprzętu edukacyjnego (fantomy multimedialne, defibrylatory szkoleniowe) w sposób stabilny i efektywny.

PARTNER TECHNOLOGICZNY