Odbudowa tablicy upamiętniającej ofiary lawiny śnieżnej

Odbudowa tablicy upamiętniającej ofiary lawiny śnieżnej, w której zginęło 19 istnień ludzkich.

Przez Biały Jar 20 marca 1968 roku przetoczyła się ogromna masa śniegu — lawina o długości 700 i szerokości 80 metrów. W tej największej tragedii zimowej w Polsce tysiące ton śniegu śmiertelnie uwięziły trzynastu Rosjan, czterech Niemców oraz dwóch Polaków. Tylko pięciu osobom udało się przeżyć. W akcji ratowniczej polskiego GOPR-u, ratowników czeskich, żołnierzy oraz ochotników, uczestniczyło ok. 1100 osób.

W 1974 roku kolejna lawina zniszczyła pomnik poświęcony ofiarom tragedii z 1968 roku, stojący przy szlaku. Pozostał jedynie fundament.

Dla upamiętnienia tragicznych wypadków w Białym Jarze, 10 sierpnia w dzień Świętego Wawrzyńca nastąpi odsłonięcie tablicy pamiątkowej. Zamontowana zostanie na ciosanym kamieniu tworzącym pierwszy pomnik. Nowe miejsce lokalizacji, poza osią schodzenia lawin, powinno uchronić pamiątkę przez zniszczeniem.

Wymienione uroczystości wymagają wsparcia finansowego, dlatego też komitet składający się z przedstawicieli Związku Gmin Karkonoskich, Grupy Karkonoskiej Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego, Karkonoskiego Parku Narodowego, Fundacji GOPR oraz Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego — Oddziału ''Sudety Zachodnie'' zwraca się z apelem, by wspólnym wysiłkiem w 50. rocznicy zejścia najtragiczniejszej lawiny w polskich górach nadać godny wymiar.

Datki na budowę obelisku z tablicą pamiątkową, prosimy wpłacać na rachunek:

Raiffeisen Polbank  50 1750 0012 0000 0000 3337 6127

Wpisując w tytule przelewu: ''50 ROCZNICA LAWINY ŚNIEŻNEJ W BIAŁYM JARZE''

lub skorzystać z przelewu PayU na stronie

Będziemy Państwu wdzięczni Za każdą podarowaną złotówkę!