Samochody Dostawcze Mercedes-Benz

Rozwój działalności Fundacji GOPR wymaga wsparcia, związanego z potrzebą zapewnienia pełnej mobilności ratowników GOPR, którzy prowadzić będą całoroczną, ogólnopolską edukację na rzecz bezpieczeństwa w górach. Tu z pomocą przychodzi Mercedes-Benz Vito. Dokonany przez Mercedes-Benz trafny dobór środka transportu sprawił, że idea stworzenia Mobilnego Centrum Edukacyjnego Fundacji GOPR stała się faktem. Mercedes-Benz Vito Tourer 4×4, to pojazd, który zapewni sprawny i bezpieczny transport grupy ratowników oraz wymaganego sprzętu edukacyjnego, docierając nie tylko do miast, ale również do wymagających użycia napędu 4×4 oddalonych od cywilizacji miejsc, w których prowadzone będą górskie imprezy plenerowe.

SERWIS INFORMACYJNY 601 100 300

Serwis informacyjny 601100300.pl zawiera wszystko co jest związane z bezpiecznym wypoczynkiem w górach. Nazwa portalu pochodzi od numeru ratunkowego 601100300. Ten specjalny numer działa w całym paśmie polskich gór oraz w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej i jest dostępny dla użytkowników wszystkich sieci. Jest on częścią Zintegrowanego Systemu Ratownictwa, obsługiwanego w Centrach Koordynacji Ratownictwa przez ratowników GOPR i TOPR. Ten innowacyjny na światową skalę system pozwala szybciej dotrzeć do osób poszkodowanych oraz sprawniej udzielić im pomocy. O jego skuteczności i użyteczności najlepiej świadczą statystyki — ok 70% akcji i interwencji ratowników jest uruchomianych po wywołaniu połączenia na numer 601100300. Zintegrowany System Ratownictwa powstał we współpracy służb ratowniczych z siecią Plus, która już od kilkunastu lat współpracuje z ratownikami górskimi i jest ich partnerem technologicznym.

PROJEKT AED

PROJEKT AED od lat realizuje misję wdrażania programu Publicznego Dostępu do Defibrylacji — aby zapewnić defibrylator AED na wyciągnięcie ręki i skutecznie pomóc w pierwszych minutach od wystąpienia Nagłego Zatrzymania Krążenia. Projekt AED postanowił wesprzeć Fundację GOPR, przekazując wysokiej klasy defibrylator szkoleniowy AED oraz nowoczesnego fantoma, demonstrującego światłem przepływ krwi podczas wykonywania RKO.

PARTNERZY