Szkolenia i Egzaminy… Czyli codzienność Ratowników GOPR

Ratownicy górscy, oprócz ratowania ludzi, sporą część czasu poświęcają na doskonalenie swoich umiejętności. Poziom wyszkolenia decyduje o tym w jaki sposób akcja zostanie przeprowadzona. Od tego czasami zależy życie ludzkie.

Ratownictwo Jaskiniowe

W dniach 2-5 listopada, Ratownicy Grupy Wałbrzysko — Kłodzkiej, wspólnie z ratownikami Grupy Karkonoszej, brali udział w Tatrzańskim Obozie Jaskiniowym. Organizatorem obozu był Aleksander Chruściel oraz Klub Alpinistyczny Grupy Beskidzkiej GOPR. Celem obozu było podniesienie kwalifikacji w zakresie technik jaskiniowych, wykorzystywanych w ratownictwie górskim. Akcje jaskiniowe prowadzono w sześciu jaskiniach tatrzańskich, przy bardzo zróżnicowanych warunkach atmosferycznych.  Wszyscy uczestnicy mieli możliwość doskonalenia technik jaskiniowych, pod nadzorem kadry instruktorskiej.

Ewakuacja z kolejek linowych

Na początku listopada na Jaworzynie Krynickiej odbyło się przed sezonowe szkolenie dla Ratowników                           Grupy Krynickiej GOPR z zakresu ewakuacji z kolejek linowych. W szkoleniu udział wzięła liczna grupa ratowników. Dla niektórych było to pierwsze szkolenie w tej dziedzinie, dla innych coroczny trening przed sezonem zimowym. Zajęcia składały się z części teoretycznej oraz praktycznej, podczas których ratownicy omawiali i ćwiczyli postępowanie w przypadku konieczności ewakuacji kolei za pomocą technik linowych.

Następnie, w połowie bieżącego miesiąca Ratownicy GB GOPR prowadzili testową ewakuację z kolei linowej. Szkolenie odbyło się w Szczyrkowskim Ośrodku Narciarskim.

18 listopada — w sobotę w stacji narciarskiej Kasina Ski, również odbyło się szkolenie z zakresu ewakuacji poszkodowanych z kolei linowych. Podczas szkolenia Ratownicy GP GOPR w grupach przećwiczyli elementy związane z dotarciem i bezpieczną ewakuacją osób uwięzionych na kolejkach.

Transport w trudnym terenie, pierwsza pomoc oraz poszukiwania

W Chyrowej (4-5 listopada) odbyło się szkolenie Ratowników Grupy Bieszczadzkiej GOPR. Z powodu zbliżającej się zimy zostały przećwiczone zasady postępowania z poszkodowanymi w hipotermii. Ratownicy również mieli możliwość przećwiczyć ewakuację z wykorzystaniem technik linowych w trudnym terenie.

17 listopada w Pieninach Spiskich odbył się trening ratowniczy Grupy Podhalańskiej GOPR.  Celem zajęć było utrwalenie oraz przećwiczenie umiejętności z zakresu poszukiwań, pomocy poszkodowanym oraz transportu w trudnym terenie.

Egzamin Psów Ratowniczych

W dniach 10-11 listopada po raz pierwszy przeprowadzony został egzamin psów ratowniczych GOPR na podstawie Ustawy z dnia 18 sierpnia 2011 r. o bezpieczeństwie i ratownictwie w górach i na zorganizowanych terenach narciarskich.

Odbył się on według nowego regulaminu egzaminowania psów GOPR zatwierdzonego przez Zarząd Główny GOPR.

Egzamin był bardzo wymagający i pomimo tego, iż do jego zaliczenia zabrakło zespołom naprawdę niewiele — finalnie żaden z nich nie uzyskał oceny pozytywnej.

Należy podkreślić zaangażowanie i potencjał psów oraz ich przewodników, a zaliczenie tego egzaminu na pewno pozostanie kwestią czasu.

Wprowadzenie do Ratownictwa Górskiego

W  weekend (11-12 listopada) kandydaci GWK GOPR uczestniczyli w szkoleniu tzw. techniczno-kondycyjnym. Przyszli ratownicy zostali zapoznani z zasadami ogólnymi, które panują w Górskim Pogotowiu oraz ze sprzętem który jest wykorzystywany podczas działań ratowniczych w górach. Po części teoretycznej kandydaci spróbowali swoich sił w praktyce.

Wszystkim turystom idącym w góry polecamy zainstalowanie mobilnej aplikacji RATUNEK, która pozwala namierzyć w terenie osobę wzywającą pomoc z dokładnością do kilku metrów. Zdecydowanie ułatwia to pracę ratowników. http://www.ratunek.eu/

Numer ratunkowy w górach 601 100 300 lub 985

Zdjęcia: