TAURON Partnerem Głównym Fundacji GOPR

TAURON Partnerem Głównym  Fundacji GOPR

Wsparcie statutowej działalności Fundacji Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego, w tym również inicjatyw prospołecznych realizowanych w ramach Akademii GOPR, to naczelne założenie projektu współpracy Fundacji i firmy TAURON.

Wspólne działania na rzecz poprawy bezpieczeństwa oraz promowanie odpowiednich zachowań w górach i na stokach narciarskich są odpowiedzią na rosnącą z roku na rok liczbę wypadków wśród turystów.

W  ramach współpracy z TAURONEM w zakresie społecznej odpowiedzialności biznesu, planowane jest przeprowadzenie akcji edukacyjnych dla najmłodszych pod hasłem: ''Energia do działania z Ratownikiem GOPR''! Podczas zajęć, które prowadzone będą w szkołach i domach dziecka, ratownicy poruszą kwestie dotyczące między innymi bezpiecznego zachowania się w górach oraz udzielania pierwszej pomocy.

Jednocześnie, w trakcie II Edycji Ogólnopolskiego Dnia Ratownika Górskiego, 4-5 sierpnia w Krynicy — Zdrój, wraz z TAURONEM  prowadzone będą liczne aktywności, m.in. na rzecz rozwoju dzieci, w ramach Górskiego Placu Zabaw dla Dzieci — ''Mały Ratownik–Wielka Energia''.

Dla nieco starszych miłośników tematyki górskiej zorganizowany zostanie Ogólnopolski Konkurs Wiedzy Górskiej, poruszający zagadnienia bezpieczeństwa oraz ochrony środowiska naturalnego, w ramach którego dla zwycięzców przewidziano niezwykle  atrakcyjne nagrody.

Pod patronatem TAURONA odbywać się będą również prowadzenie w ramach AKADEMII GOPR szkolenia, warsztaty, prelekcje i wielosezonowe zajęcia terenowe.

Dzięki nawiązanej współpracy, możliwa staje się także dystrybucja  spersonalizowanych  kart ICE (In Case of Emergency) — dokumentów zawierających fotografię posiadacza oraz istotne informacje niezbędne dla służb ratowniczych na całym świecie, w razie wystąpienia nagłego wypadku.

— Jesteśmy niezwykle dumni, że podczas realizacji tak ważnej dla nas misji, mamy u boku Partnera jakim jest TAURON, dla którego rozwój Fundacji GOPR, a tym samym kwestie bezpieczeństwa stanowią najwyższy priorytet. — podsumowuje kwestie współpracy Marcin Kądziołka, Prezes Fundacji GOPR.