ZBIÓRKA NA ROZBUDOWĘ STACJI RATOWNICZEJ GOPR W PODLESICACH

Od 20 lat dbamy o bezpieczeństwo na terenie Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej. Wśród nas są lekarze, handlowcy, nauczyciele czy budowlańcy, bo tylko dla części z nas ratownictwo to pełnoetatowa praca.

Poświęcamy swój wolny czas, urlopy i weekendy, by czuwać nad bezpieczeństwem innych, utrzymując 24-godzinną gotowość ratowniczą. Łączy nas wspólna pasja — ratownictwo górskie.

Bycie ratownikiem to ciągły trening i nowe wyzwania. W ramach tego projektu budujemy miejsce, w którym będziemy mogli ćwiczyć techniki stosowane podczas działań ratowniczych. Planowana przestrzeń pozwoli nam odtworzyć sytuacje, z jakimi mierzymy się na jurajskich ostańcach, w jaskiniach czy ruinach zamków.

Jako Grupa Jurajska GOPR zajmujemy się ratownictwem górskim na terenie Wyżyny Krakowsko- Częstochowskiej. Szkolimy się i współpracujemy z innymi służbami aby robić to jak najlepiej. Naszym nadrzędnym celem jest to, aby pomoc dotarła na czas. Propagujemy zasady bezpiecznego wypoczynku, edukujemy jak wezwać pomoc i co zrobić w razie wypadku. Nie akceptujemy braku rozsądku oraz niszczenia przyrody. Jesteśmy dumni z naszych tradycji. Pomimo ochotniczego charakteru organizacji jesteśmy profesjonalistami. Oferujemy poczucie bezpieczeństwa w trybie ciągłym 365 dni w roku dla osób odwiedzających jurę i jej mieszkańców.

Grupa Jurajska GOPR to: 50 ratowników kandydatów, 100 ratowników górskich,  30 000 godzin społecznych wypracowanych w ramach organizacji, również w dni wolne od pracy i święta. Cykl szkolenia ratownika Górskiego w Grupie Jurajskiej trwa minimum 3 lata, podczas których, kandydat na ratownika musi wykazać się umiejętnościami, wytrwałością oraz dużym zaangażowaniem. Staramy się tworzyć optymalne warunki do szkoleń, od tego zależy jakość naszych działań. Wspierając naszą inicjatywę, pomagasz nam ratować !!!

Chcąc wesprzeć rozbudowę strefy szkoleniowej stacji
ratowniczej GOPR w Podlesicach należy skorzystać
z portalu wspierającym fundacje: chcepomagac.org

PARTNER TECHNOLOGICZNY