PODNIESIENIE BEZPIECZEŃSTWA OSÓB PRZEBYWAJĄCYCH W GÓRACH ZIMĄ

PODNIESIENIE BEZPIECZEŃSTWA OSÓB PRZEBYWAJĄCYCH W GÓRACH ZIMĄ

FUNDACJA DZIĘKI WSPARCIU TAURON POLSKA ENERGIA przed rozpoczęciem sezonu zimowego zakupiła nowoczesne i bardzo zaawansowane urządzenie do treningu osób zasypanych lawiną firmy PIEPS.

Zaawansowany technologicznie zestaw pozwala symulować osoby poszkodowane zasypane lawiną w różnych konfiguracjach. Możliwe są treningi podstaw ratownictwa lawinowego (tzw. Ratownictwo partnerskie), ale również zaawansowane scenariusze lawinowe z dużą liczba poszkodowanych.

Nowy zestaw zastępuje wysłużony już sprzęt, który z racji długotrwałej i intensywnej eksploatacji na chwilę obecną nie spełnia restrykcyjnych oczekiwań szkoleniowych.

Doposażenie ratowników GOPR w zestaw PIEPS zdecydowanie poprawi jakość prowadzonych szkoleń, co bezpośrednio przyczyni się do podniesienia poziomu wyszkolenia i gotowości do niesienia pomocy w górach, wobec osób uwięzionych pod lawiną.

W Polsce oprócz Tatr tereny lawinowe występują również w Karkonoszach, Masywie Śnieżnika, Pieninach, Bieszczadach oraz na Babiej Górze. Przy dużych padach śniegu i specyficznych warunkach atmosferycznych schodzenie lawin czy nawet mniejsze zsuwy śniegu mogące stwarzać zagrożenie są możliwe w zasadzie we wszystkich polskich górach. Oczywiście są to sytuacje sporadyczne, co nie zmniejsza potrzeby utrzymania wysokiego poziomu sprawności wśród Ratowników GOPR w całej Polsce.

PARTNER TECHNOLOGICZNY