Władze FUNDACJI GOPR

Marcin Kądziołka

PREZES ZARZĄDU FUNDACJI GOPR

Grupa Krynicka GOPR

Od najmłodszych lat związany z górami i ich środowiskiem.  Ratownik górski Grupy Krynickiej GOPR. Wszechstronnie przeszkolony w obszarze ratownictwa letniego oraz zimowego, w tym m.in. w zakresie poszukiwań osób zaginionych, wód szybkopłynących, ratownictwa jaskiniowego, ścianowego czy też ratownictwa z powietrza przy użyciu śmigłowca.

Współorganizator Międzynarodowego Kongresu Górskich Służb Ratowniczych IKAR — CISA 2012, podczas którego obradowały komisje: ds. Ratownictwa Naziemnego, Ratownictwa Lawinowego,  Ratownictwa Lotniczego oraz Komisja ds. Medycznych.

Narciarz, instruktor wspinaczki skalnej, taternik jaskiniowy. Miłośnik gór i podróży. Zdobywca korony Bałkanów.

Inicjator i koordynator projektów krajowych i międzynarodowych, dotyczących bezpieczeństwa i ratownictwa. Czynny uczestnik inicjatyw edukacyjno — informacyjnych, skierowanych m.in. do dzieci i młodzieży, jak również do uczestników festiwali i imprez masowych m.in. w zakresie udzielania I pomocy przedmedycznej, bezpiecznego poruszania się w terenie górskim, jak również na zorganizowanych terenach narciarskich.

Wojciech Szewczyk

WICEPREZES ZARZĄDU FUNDACJI GOPR

Grupa Podhalańska GOPR

Do GOPR wstąpił w 1987. Czynnie działający Starszy Ratownik Grupy Podhalańskiej GOPR. Od najmłodszych lat związany z górami.

Miłośnik turystyki górskiej, narciarstwa, wspinaczki.

Z wykształcenia mgr turystyki, mgr wychowania fizycznego, technik wiertnik, mgr zarządzania BHP, auditor systemów bezpieczeństwa, Przewodnik Beskidzki, Instruktor narciarstwa zjazdowego.

Praca zawodowa to nauczyciel wychowania fizycznego w szkole podstawowej oraz prowadzenie działalności gospodarczej o kilku profilach.

Ryszard Jędrecki

SEKRETARZ ZARZĄDU FUNDACJI GOPR

Grupa Karkonoska GOPR

W GOPR jako kandydat od 1968 roku, przyrzeczenie ratownicze złożył trzy lata później. Przez 13 lat swoją służbę pełnił jako ratownik zawodowy Grupy Karkonoskiej GOPR, obecnie również pracuje w zawodowej służbie. Instruktor ratownictwa górskiego, autor pierwszego opracowania na temat ratownictwa z powietrza (praca magisterska na wrocławskiej Akademii Wychowania Fizycznego). Wielokrotnie nadano mu odznaczenia państwowe i resortowe.

Katarzyna Tyszecka

Przewodnicząca Rady Fundacji

Grupa Beskidzka GOPR

W GOPR czynnie od 2011 roku. Ideę ratowania ludzi w górach przekazał jej dziadek Jerzy Podgórny — jeden z założycieli Grupy Beskidzkiej GOPR (1952).

W Beskidach udziela się ratowniczo i organizacyjnie. Współorganizuje coroczne egzaminy wstępne oraz Zawody na Orientację Ratowników Górskich. Prowadzi profil Grupy Beskidzkiej GOPR w mediach społecznościowych. Odznaczona za zasługi dla rozwoju turystyki miasta Bielska-Białej w 2017 roku.

Zawodowo mocno związana z trzecim sektorem, studiowała zarządzanie organizacjami pozarządowymi na Uniwersytecie Jagiellońskim. Zaczynała w Fundacji Anny Dymnej Mimo Wszystko w Krakowie. Obecnie koordynuje projekty w rodzinnym Bielsku-Białej, pracując z młodzieżą dla Fundacji Zróbmy.To.

Andrzej Baranowski

Grupa Krynicka GOPR

Andrzej Baranowski — od przeszło 40 lat związany z górami (od Beskidów przez Tatry po Alpy i Pireneje), od 28 lat przewodnik tatrzański (obecnie wiceprezes zarządu Klubu Przewodników Tatrzańskich przy TPN w Zakopanem, członek zarządu Koła Przewodników Górskich przy Oddziale PTTK «Beskid» w Nowy Sączu, instruktor przewodnictwa górskiego), od 15 lat związany z ratownictwem górskim (ratownik Grupy Krynickiej GOPR), od 12 lat przewodniczący rady Fundacji Rozwoju Ziem Górskich w Starym Sączu.

Zawodowo związany z ING Bankiem Śląskim S.A. w Katowicach jako Dyrektor Obszaru, zarządzający biznesem                               i projektami w zakresie finansów i nowoczesnych technologii.

''Toco dla mnie jest fascynujące w górach to prowadzenie, wspieranie i odkrywanie współtowarzyszy wędrówek w pięknych okolicznościach istniejącej przyrody''

Piotr Krupa

Grupa Bieszczadzka GOPR