W ramach VI edycji akcji charytatywnej „Przyjaźń Łączy – Wspólnie dla Zwierząt” udało się zebrać 120 000 zł na wsparcie Podkomisji Psów Ratowniczych Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego. Już po raz czwarty klienci Maxi Zoo hojnie wsparli psy ratujące ludzkie życie kupując okazjonalne bransoletki za 100 000 zł lub 20 000 zł. W mobilizacji nie przeszkodziła nawet pandemia i związane z nią ograniczenia. Zebrane środki w całości zostały przekazane na dalsze podnoszenie kwalifikacji czworonożnych bohaterów i zapewnieniu im codziennej opieki na jaką zasługują, aby mogły dzielnie wspierać ratowników górskich.

Akcja charytatywna jest organizowana przez sieć sklepów zoologicznych Maxi Zoo i ogromnie wspierana przez empatycznych klientów. Już od 4 lat zapewnia nieocenioną pomoc dla Podkomisji Psów Ratowniczych GOPR i ma duże znaczenie dla rozwoju i działalności psów poszukiwawczych. Dzięki środkom finansowym pochodzącym z akcji i ludziom dobrej woli  psy ratownicze GOPR mogą być leczone bez obciążania domowego budżetu ich opiekunów.  Poza leczeniem, zebrane środki pozwolą na szkolenie psów poprzez organizację systematycznych ćwiczeń, ale też zapewnią odpowiedni sprzęt umożliwiający stałe podnoszenie kwalifikacji.  Przekazane pieniądze pozwolą również na poprawę warunków egzystencjalnych psich bohaterów i uczynią ich życie bardziej szczęśliwym.

– Tylko nieprzerwane, systematyczne szkolenie psów i ich przewodników, zapewnia stałą gotowość do ich działania na najwyższym poziomie, co przekłada się na skuteczność, od której zależy zdrowie i życie ludzi. Kolejnym elementem finansowanym z darowizny przekazywanej przez Maxi Zoo, jest sprzęt osobisty psa i przewodnika. Zespół składający się z psa i ratownika GOPR pracuje często w wymagających warunkach atmosferycznych. Aby zapewnić komfort i bezpieczeństwo tej pracy, dzięki wspomnianym środkom, możemy wyposażyć taki zespół w odpowiedni sprzęt. Fundacja GOPR nie obciążą tej darowizny żadnymi kosztami administracyjnymi, całość środków przekazywanych z tej akcji wspiera więc działalność Podkomisji Psów Ratowniczych GOPR. Serdecznie dziękuję pracownikom Maxi Zoo za świetną organizację akcji i klientom Maxi Zoo za włączenie się w nią i wsparcie psów GOPR – komentuje Roman Dziedzic, Prezes Zarządu Fundacji GOPR.

Organizowanie i angażowanie się w szereg akcji charytatywnych, których celem jest polepszenie warunków życiowych zwierząt, jest nieodłącznym elementem działalności Maxi Zoo w Polsce.

Jestem niezwykle wdzięczny wszystkim naszym klientom za okazane serce i ten ogromny wyraz empatii. Wiem, że ten miniony rok był trudny, mimo to nasi klienci nie zapomnieli o psach ratujących życie. Dzięki zebranym ze sprzedaży bransoletek środkom, ponownie możemy dorzucić swoją cegiełkę do zapewnienia czworonożnym ratownikom GOPR wszystkiego co niezbędne, aby mogły pomagać nam ludziom i stale podnosić swoje umiejętności. Od 4 lat nasi wyjątkowi klienci wspierają w ramach tej sztandarowej akcji psy ratujące ludzkie życie, dzięki temu udało się przekazać łącznie Fundacji GOPR aż 411 000 zł. Za ten ogromny wkład, zaangażowanie i bycie razem z nami przez te 4 lata, serdecznie dziękuję naszym wspaniałym klientom i miłośnikom zwierząt, dla których los i dobre życie czworonożnych bohaterów nie jest obojętne – komentuje Wojciech Kamiński, Dyrektor Zarządzający Maxi Zoo Polska.

Chcesz dowiedzieć się więcej o pracy czworonożnych kolegów? Zajrzyj do filmiku poniżej oraz na profil i stronę Podkomisji Psów Ratowniczych GOPR