Zakończyliśmy już sezon zimowych szkoleń Akademii GOPR. Warunki śniegowe i pogodowe dopisywały a dzięki temu udało się przeszkolić ponad kilkanaście osób z zakresu bezpiecznej turystyki zimowej oraz podstaw skituringu.

Na szkoleniach skitoruwych dla początkujących instruktorzy ratownictwa górskiego, a jednocześnie doświadczeni narciarze, pokazywali jak używać specyficznego sprzętu oraz uczyli prawidłowej techniki podejścia, zwrotów i zjazdu. Nie mogło też zabraknąć tematów związanych z bezpieczeństwem. Nasi uczestnicy poznali więc potencjalne zagrożenia podczas uprawiania skituringu oraz przygotowali się na awaryjne sytuacje jak wypadek lub niezaplanowany biwak.

Szkolenia z bezpiecznej turystyki górskiej zimą to przede wszystkim oswajanie największego śniegowego zagrożenia, czyli lawin. Podczas szkolenia uczestnicy dowiedzieli jak oceniać ryzyko lawinowe w terenie górskim oraz poruszać się w takim terenie. Nie zabrakło oczywiści kluczowego elementu – praktycznego treningu zachowania w przypadku zejścia lawiny i zasypania któregoś z uczestników wycieczki. Pod okiem instruktorów można było do skutku ćwiczyć używanie detektora lawinowego, sondy i wykopywanie spod śniegu osoby zasypanej.

Kończy się zima, ale nie kończą się szkolenia w Akademii GOPR – już teraz zapraszamy do zapisów na szkolenia letnie. Pełną ofertę znajdziecie na stronie www.akademia.gopr.pl/szkolenia-i-wydarzenia.