Wspólne działanie na rzecz rozwoju bezpieczeństwa na rzekach górskich, a także ochrony środowiska naturalnego w górach — to główne fundamenty współpracy Muszynianki oraz Fundacji Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego, która właśnie została zawarta.

Mnogość punktów styku w działalności obu stron sprawia, że partnerstwo jest czymś oczywistym. Po pierwsze, serce Muszynianki, jak i Fundacji, bije w górach. Po drugie, oba podmioty niezwykle dużą wagę przywiązują do ochrony środowiska naturalnego. I wreszcie, zarówno Muszynianka, jak i Fundacja GOPR, szeroko promują zdrowy i aktywny tryb życia. Dzięki podjętej współpracy, idąc ramię w ramię, działania te będą zintensyfikowane i przyniosą lepsze efekty dla obu stron oraz otoczenia.

— Cieszymy się, że możemy wziąć udział w akcji, która pod okiem Fundacji GOPR wspiera kwestie górskiego bezpieczeństwa. Muszynianka, jako producent naturalnej wody mineralnej, skupia się nie tylko na jej pozyskiwaniu i sprzedaży, ale także na promowaniu zdrowego i bezpiecznego trybu życia oraz uprawianiu wszelkich aktywności fizycznych, które również wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawsze jednak podkreślamy, aby robić to z głową! To dla nas ważny temat, w którego obrębie działamy od lat. Stąd zaangażowanie Firmy we współorganizowanie kursów i zajęć o bezpieczeństwie na górskich rzekach. Te działania doskonale wpisują się w naszą misję i z chęcią zostaliśmy partnerem tych działań — mówi Leszek Cidyło, Z-ca Prezesa Spółdzielni Pracy Muszynianka.

— Mimo tego, że GOPR poszechnie kojarzony jest z górami, nie każdy ma świadomość, że sprawuje też pieczę nad wodami górskimi. Mimo swego nieodpartego uroku, rwące nurty górskich rzek mogą być bardzo zdradliwe, a tym samym niebezpieczne o każdej porze roku. Dlatego też niezwykle istotna jest edukacja w zakresie odpowiednich zachowań w ich otoczeniu. Cieszę się, że tak rozpoznawalna i powszechnie szanowana firma, jaką jest Muszynianka, zdecydowała się wesprzeć Fundację ze szczególnym uwzględnieniem wlaśnie tego obszaru działalności. Razem będziemy prowadzić działania, które przyczynią się do poprawy bezpieczeństwa na górskich wodach — wyjaśnia Marcin Kądziołka, prezes Fundacji GOPR.

W ramach umowy Fundacja GOPR przeprowadzi cykl warsztatów z zakresu udzielania pierwszej pomocy oraz ochrony górskiego środowiska naturalnego w szkołach oraz domach dziecka na terenie całej Polski. Ponadto Muszynianka obejmie specjalnym partonatem stoisko poświęcone bezpieczeństwu na rzekach górskich podczas III Ogólnopolskiego Dnia Ratownika Górskiego, który będzie obchodzony w pierwszy weekend sierpnia (3-4 sierpnia, Krynica-Zdrój). Wiodący producent wody mineralnej przyczyni się również do uatrakcyjnienia prelekcji, szkoleń i zajęć terenowych obejmujących prezentację sprzętu oraz podstawowych zasad zachowania się w rwącym nurcie rzeki, dzięki rozbudowie przeznaczonego do tych celów stanowiska edukacyjnego. Dzięki wsparciu Muszynianki, Fundacja GOPR zorganizuje ogólnodostępne weekendowe kursy i szkolenia pod egidą Akademii GOPR. Ich tematem będzie aktywny, bezpieczny i zdrowy tryb życia. Zapraszamy do śledzenia wspólnych akcji na stronie internetowej Fundacji oraz profilu na Facebooku: www.facebook.com/fundacjagopr